Kulturpriset 2004

Tilldelades Ewa Almin-Olsén för hennes initiativ till, och arbete med, simmärkestagning och god simkunnighet, vilket är till glädje och en nödvändighet för barn i skärgården.


Ewa utanför sitt lilla röda hus strax ovanför ångbåtsbryggan.
Ewa var med på årsmötet i januari 2003, när man på nytt drog igång NIK efter nästan 40 års uppehåll. Eftersom Ewa alltid har älskat vatten, bad och simning tyckte hon att det kändes kul att starta en simsektion. Till glädje för alla som deltagit under de 3 år som gått.

Somrarna 2003 och 2004 togs totalt 54 resp. 48 simmärken. Sommaren 2005 ökade det till totalt 64 märken och av dessa var det 30 simborgar-märken.

Säkerhet och sjöräddning är viktigt för Ewa och inga risker tas när deltagarna dyker, gör sina simprov, eller simmar iväg med livbojen för att "rädda" någon nödställd. Därför brukar hon ha med sig minst ett par assistenter i följebåtar eller simmande tillsammans med barnen. Det brukar vara väninnan Lena Fitger eller tonårssönerna Fredrik och Thomas Olsén.
Det är Svenska Livräddningssällskapets simmärken som du kan ta på Norröra.
Vill du se vilka simmärken du kan ta nästa sommar? Läs SLS:s broshyr kommer snart.

Titta gärna på några bilder från simmärkestagningen den 26-27 juli 2005 och livräddningsövningarna samma dagar.

Vi har en bild från 1956 när tolv ungdomar tog "simmagistern". Då ledde Björn Ekstrand NIK:s simsektion. Några av dem finns kvar på ön och tog simborgarmärket fredagen den 29 juli 2005.

Ewa har hela sitt liv varit på Norröra under somrarna. Redan år 1923 kom hennes pappa Sven Johansson som sommargäst till ön, när han var bara var 5 månader gammal, så Ewas söner tillhör tredje generationen sommargäster på ön. Ewa är också årsbarn med "Tjorven", och har många roliga minnen från somrarna när filmteamet var på ön, och den lekkamrat som Ewa minns med mest glädje från den tiden är "Pelle".

<< Upp

<< Till Norröra webbplats startsida